IRB će uskoro ponovo odobravati kredite

Bez autora
Nov 23 2010

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS), koja je obustavila odobravanje stambenih kredita zbog neusvajanja izmjena i dopuna plana banke za ovu godinu, uskoro će ponovo nastaviti svoje kreditne aktivnosti. U skladu sa Aneksom Razvojnog programa RS, koji je Narodna skupština usvojila u julu, i povećanom dinamikom zahtjeva za stambenim kreditima, IRB je bila obavezna da izvrši izmjene i dopune plana za ovu godinu. Da bi ovo bilo moguće, sve banke su obaviještene da obustave odobravanje stambenih kredita dok se ne završe procedure izmjene i dopune plana. Stambeni krediti od IRB RS ne mogu se realizovati sve dok se ne usvoje adekvatni planski dokumenti. U obradi se trenutno nalazi 79 zahtjeva za stambene kredite. Do sada je po ovoj kreditnoj liniji plasirano oko 48 miliona, a još nam na raspolaganju stoje četiri miliona maraka...

IRB će uskoro ponovo odobravati krediteInvesticiono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS), koja je obustavila odobravanje stambenih kredita zbog neusvajanja izmjena i dopuna plana banke za ovu godinu, uskoro će ponovo nastaviti svoje kreditne aktivnosti.

Rekao je ovo juče na konferenciji za novinare u Banjaluci direktor IRB RS Milenko Pavlović. On je objasnio da je u skladu sa Aneksom Razvojnog programa RS, koji je Narodna skupština usvojila u julu, i povećanom dinamikom zahtjeva za stambenim kreditima, IRB bila obavezna da izvrši izmjene i dopune plana za ovu godinu.

- Da bi ovo bilo moguće, sve banke smo obavijestili da obustave odobravanje stambenih kredita dok se ne završe procedure izmjene i dopune plana - rekao je Pavlović i dodao da se stambeni krediti od IRB RS ne mogu realizovati sve dok se ne usvoje adekvatni planski dokumenti.

Pavlović je najavio da će danas biti održana sjednica Nadzornog odbora banke, koji će razmatrati ove izmjene i dopune, a ako planski dokumenti budu usvojeni, biće proslijeđeni Vladi RS na razmatranje.

Direktor IRB-a je istakao da se u obradi trenutno nalazi 79 zahtjeva za stambene kredite.

- Do sada je po ovoj kreditnoj liniji plasirano oko 48 miliona, a još nam na raspolaganju stoje četiri miliona maraka - rekao je Pavlović.

On je dodao da je u izmjenama i dopunama Razvojnog programa poseban akcenat stavljen na plasman sredstava putem podrške emisijama hartija od vrijednosti emitenata iz Srpske u cilju podsticanja domaćeg tržišta kapitala.

Aneksom Razvojnog programa RS predviđeno je da se iznos sredstava Privredno-razvojne komponente iz ovog programa, za čiju je realizaciju zadužena IRB, smanji za dodatnih 40 miliona maraka, koji su alocirani za potrebe formiranja Garantnog fonda i Fonda zapadnokrajiških opština.

Ovim Aneksom izvršena je i preraspodjela sredstava između ekonomsko-socijalne komponente i privredno-razvojne komponente Razvojnog programa, pa je 20 miliona maraka iz privredno-razvojne preusmjeren u ekonomsko-socijalanu komponentu za potrebe opština pogođenih elementarnim nepogodama.

Krediti za borce

Milenko Pavlović kaže da je do sada nezaposlenim demobilisanim borcima Vojske Republike Srpske odobreno 50, a isplaćeno šest zajmova.

- Ugovorom između Boračke organizacije i IRB RS definisano je da svaki korisnik zajma mora ispunjavati opšte uslove predviđene pravilima i procedurama IRB -a, a to znači da banka ne odobrava zajmove bez unaprijed obezbijeđenih uslova za vraćanje kredita - rekao je Pavlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik